Genderneutraal, gendergelijkheid, of genderloos?

Auteur: Marijn van Klingeren 

Genderneutraliteit, het woord zal je de afgelopen maanden niet ontgaan zijn. De Hema spreekt over genderneutrale kinderkleding en in veel overheidsgebouwen is er nu 1 toilet voor iedereen.  

Nu kan ik me voorstellen dat mensen die zich volledig man of volledig vrouw voelen een beetje in de war raken van de term genderneutraal. Want, zo hoor ik je denken “Ik ben toch gewoon man/vrouw. Mijn geslacht is toch niet neutraal?”. De term is dan ook een beetje verwarrend, want het gaat eigenlijk niet om neutraliteit, het gaat om openheid voor bestaande diversiteit op het gebied van gender.

Iets wat in de huidige maatschappij nog ver te zoeken is. Loop maar eens een kledingwinkel in en je zult zien dat zo’n beetje alle kleding gesorteerd is op geslacht. Wanneer je kleding wilt passen in diezelfde winkel loop je weer tegen hetzelfde probleem aan. Je moet kiezen: mannen linksaf, vrouwen rechtsaf. Nu kan een aanzienlijk gedeelte van de mensheid zich niet goed identificeren met deze dichotome indeling. Voor hen is het een stuk lastiger om een dagje te gaan winkelen,  of een openbaar toilet te bezoeken. Voor hen zijn de genderneutrale kleding en genderneutrale toiletten een uitkomst.

Over wie hebben we het dan eigenlijk? 

Laten we starten in de taboesfeer: hermafroditisme. Hermafroditisme is een intersekse conditie waarbij zowel mannelijke als vrouwelijk geslachtskenmerken aanwezig zijn. Dit kan zowel inwendig zijn (b.v. iemand heeft testes en een piemel, maar ook eierstokken), als uitwendig; zo kan iemand beschikken over zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen. Dit is niet nieuw en niet beperkt tot het mensenrijk. Ook komt het vaker voor dan je misschien denkt. Zo is het aandeel mensen met een intersekse conditie ongeveer even groot als het aandeel mensen met rood haar. Maar hermafroditisme is lang niet de enige manier waarop iemand af kan wijken van de man-vrouw dichotomie. Zo zijn er mensen die geboren worden als man, maar zich eigenlijk meer vrouw voelen, en andersom. Je hebt mensen die zich af en toe graag kleden als het andere geslacht. Ook zijn er mensen die zich niet kunnen identificeren met een geslacht, ergens tussen man en vrouw in zitten of het liefst geslachtsloos door het leven zouden gaan. Zo zie je dat er vele vormen zijn en ik vergeet er vast nog een paar. 

LHBTQIP-Emancipatie en politiek Den Haag 

De laatste tijd is er veel maatschappelijke en politieke aandacht voor de emancipatie van de groep LHBTQIP-ers (lesbiennes, homoseksuelen biseksuelen, transgender, queer, interseksuelen en panseksuelen). Ook in het nieuwe regeerakkoord wordt er specifiek aandacht besteed aan deze groep. Zo wordt er gezegd onder het kopje “Emancipatie en LHBTI”: 

De bevordering van emancipatie van LHBTI en mensen met een beperking is belangrijk en door verschillende maatschappelijke groeperingen onder de aandacht gebracht. Er worden verschillende maatregelen tegen discriminatie genomen zoals de aanvulling van artikel 1 van de Grondwet tegen discriminatie op grond van seksuele gerichtheid en een beperking. […] Onnodige geslachtsregistratie wordt waar mogelijk beperkt.  

Natuurlijk is dit zo vaag. Bovendien betreft het voornamelijk geslachtsregistratie en optreden tegen discriminatie, maar laten we zeggen dat het een eerste stap is richting meer emancipatie en wellicht ook richting meer maatschappelijke acceptatie? Maar het is nog steeds geen duidelijke stap richting een genderneutraal beleid. Nu wil ik politiek Den Haag best een handje helpen om het emancipatieproces onder deze groep iets te versnellen. 

Mijn voorstel 

Ik heb een voorstel, en ook al lost dit zeker niet alles op, het zal een boel toekomstige verwarring voorkomen. Ook zullen die rare uitgebreide toiletbordjes met 3 of vier poppetjes niet langer nodig zijn. Mijn voorstel is dan ook  om het beestje gewoon bij zijn naam te noemen en te spreken over: mensen. Dan dragen we mensenkleding, gaan we naar een mensentoilet, passen we kleding in een mensenpashokje, en fietsen we op een mensenfiets. En zodra we doorhebben hoe gek dat eigenlijk wel niet klinkt, dan zijn we er misschien aan toe om ook het woord ‘mens’ weg te laten. Want zeg nu zelf, of je nu man of vrouw bent, iets ertussenin of erbuiten, iedereen moet piesen, dus waarom dan niet op dezelfde pot? Dat doen we bij ons thuis al jaren. 


— Titelafbeelding gemaakt door Marijn van Klingeren —