Media, zelfbeeld & relaties

Door onze redacteur: Sanne Opree

Nederlandse jongeren zijn preuts,” zo kopte menig krant en website eerder dit jaar. Een prikkelende bewering, gedaan door het blad Quest naar aanleiding van een eigen onderzoek onder 6320 lezers. Wat bleek? Jongeren delen minder vaak naaktfoto’s en –filmpjes, hebben een voorkeur voor seks in het donker en voelen meer schaamte bij een intiem doktersbezoek. Opvallend genoeg concluderen onderzoekers van het EenVandaag Jongerenpanel juist dat het sturen van seksuele getinte foto’s steeds normaler wordt.

Hoewel lang niet iedere tiener dit soort foto’s verstuurd (‘slechts’ 1 op de 7), heeft maar liefst 40 procent wel eens het verzoek gekregen een naaktfoto te delen. Jongeren staan dus onder grote druk. Overigens niet alleen van elkaar of engerds op het internet, maar ook van de media.

Eerder onderzoek onder hetzelfde panel liet zien dat ruim de helft van de meisjes en een kwart van de jongens zich onzeker voelt door het schoonheidsideaal in de media. Zij durven zich niet of nauwelijks bloot te geven: niet in de douche van de sportclub, niet bij hun vriendje of vriendinnetje – Vandaar het donker? Onzekerheid lijkt een terugkerend thema. In deze editie van Versvak.nl buigen Nederlandse en Vlaamse wetenschappers zich daarom over de vraag of en hoe media het zelfbeeld en de relaties van jongeren verzwakken. Gelukkig zien zij naast problemen ook tal van oplossingen, onderbelichte ideeën die wij graag een platform bieden.

All rights reserved | copyright 2015